Praktisk information för boende
Ekonomiskförvaltning
När du behöver hjälp med avier, autogiro och avgifter kontaktar du:
Brf Ekonomen
Tfn: 08-588 857 40
E-post: info@brfekonomen.se
Du kan även logga in på Brf Ekonomens kundportal. Användarnamn och lösenord hittar du på din avgiftsavi. I portalen kan du själv hämta registerutdrag som du behöver i samband med försäljning och belåning
https://brfekonomen.realportal.nu/
Skippa avier på papper välj autogiro eller E-faktura för betalning av din avgift
Blankett autogiro autogiro.pdf (brfekonomen.se)
Till skillnad från autogiro ger e-faktura betalaren kontroll att godkänna betalningen av fakturan innan pengarna dras från bankkontot. För att betala med e-faktura söker du upp brf ekonomen i listan över e-fakturamottagare. Exakt sökväg skiljer sig åt beroende på vilken bank du har. Kontakta din bank om du har svårt att hitta.
Lås och Nycklar
Extranycklar beställs via Styrelsen och bekostas av varje enskild medlem. Kontakta brfestridskrona@gmail.com
Ange märkning på nyckel vid beställning.
Nycklarna hämtas hos Järfälla lås i Veddesta.
Skulle du behöva byta låscylinder, t.ex i samband med förlust eller stöld av nyckel, kontakta Styrelsen. Beroende på situation kan föreningen stå för materialkostnaden för dörrens låscylinder. Observera att endast låscylindrar som ingår i föreningens system och som administreras av Järfälla lås får användas.
Tv, Bredband och telefoni
Ownit Broadband AB
Tfn: 08 - 525 07 300
Kontaktformulär: https://www.ownit.se/kundservice/kontakt
Försäkringar
I föreningens fastighetsförsäkring ingår bostadsrättstillägget för alla lägenheter, med ersättning till fullvärde, dock med en självrisk. Försäkringen är tecknad hos Moderna försäkringar. Medlemmen måste dock teckna vanlig hemförsäkring. Se nedan om ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och den boende.
Ansvar i bostadsrätt 1
Ansvar i bostadsrätt 2
Bostadsrättsföreningen har tecknat en fastighets- och styrelseansvarsförsäkring. Fastighetsförsäkring är en fullvärdesförsäkring som täcker skador som kan uppkomma på fastigheten orsakade av t ex inbrott, brand eller dylikt. Styrelseansvarsförsäkring skyddar föreningen om t.ex. en styrelsemedlem orsakar föreningen ekonomisk skada.
Hemförsäkring
Vid inflyttningen är det viktigt att du har tecknat en hemförsäkring för ditt boende. I hemförsäkringen ingår en ansvarsdel som ersätter skador som du av vårdslöshet orsakar på annans egendom eller om du skadar någon person. Försäkringen betalar det skadestånd som du enligt skadeståndsrättsliga regler kan bli skyldig att betala. Rena olyckshändelser medför inte skadestånds- skyldighet. De eventuella tillval du har gjort räknas som lösöre.
Som medlem i Brf Estrids krona ska du välja en hemförsäkring utan bostadsrättstillägg, eftersom din förening har tecknat ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla lägenheter. Vissa händelser är i en bostadsrätt inte ersättningsbara genom bara en normal hemförsäkring och inte heller genom bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring. En försäkring med bostadsrättstillägg täcker det invändiga som du enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar är underhållsskyldig för.
Din nya bostad är utrustad med en säkerhetsdörr. Om du anmäler det till ditt försäkringsbolag kan det innebära en lägre premie för din hemförsäkring.
Elaavtal
Föreningen har tecknat ett gemensamt elabbonemang och du som medlem behöver därför inte teckan ett eget. All el och varmvattenförbrukning läses av individuellt och debiteras kvartalsvis.
Kondens på fönster
Fönster med låga så kallade U-värden kan under vissa morgontimmar efter klara nätter under vinterhalvåret ge upphov till kondens eller frost på ytterrutans utsida samt ibland även på insidan av det yttersta glaset. Orsaken är att fönstren är mycket välisolerade och att glasets utsida ibland blir kallare än uteluften varvid luftens fuktighet kondenserar på glaset. Kondensen brukar begränsas till fönstrets nederkant och uppträder under en begränsad tid vid vissa väderbetingelser. Sådan kondens är ofarlig och ger inte upphov till skador på fönstren utan visar snarare att fönstret fungerar som det ska.
Kondensen brukar försvinna framåt dagen när uteluften blir varmare.
Värme och radiatorer
Temperaturen i din lägenhet skall ligga runt 20ºC. Det kan dock variera något mellan rummen och över tiden. Du själv och din familj bidrar genom er närvaro till uppvärmning av lägenheten liksom även de lampor och de apparater du använder i hushållet. Därför kan lägenheten kännas sval om ni inte varit hemma på ett tag.
Naturligtvis är det tekniskt möjligt att förlänga perioden då radiatorerna är på, men detta skulle medföra att det blir övertemperaturer i lägenheter och att kyla tas in i lägenheten samtidigt som värme tillförs. Att samtidigt värma och kyla lägenheten kommer att öka boendekostnaderna och är onödigt resursslöseri och negativt ur miljösynpunkt.
Rumstemperaturen regleras via termostatventiler placerade på radiatorerna. Det är viktigt att termostaten inte täcks över. Känselkroppen kan då inte läsa av rätt temperatur. Utifrån bland annat temperaturvariationerna i lägenheten finns det regler för hur temperatur ska mätas, samt hur mätning av luft- och golvtemperatur i ett rum ska utföras. Mätningen sker i en så kallad vistelsezon. Denna zon är definierad av Boverkets Byggregler och i Socialstyrelsens anvisningar.
Det hus vi bor i har mycket välisolerade väggar och fönster. Detta ger god komfort och en bra energihushållning under uppvärmningssäsongen. Välisolerade hus håller kvar värmen under såväl vinter som sommar. Detta kan medföra att det vid soligt väder periodvis kan bli varmt inomhus. Förutom vädring kan man dämpa övertemperaturer med hjälp av till exempel persienner eller gardiner. Kontakta alltid styrelsen innan ni sätter upp markiser.
Strömbrytare i lägenheterna
Eftersom strömbrytarna i lägenheterna egentligen är trådlösa fjärrkontroller som drivs med batteri kan det vara bra att sätta sig in i hur man byter batteri när det blir dags. Observera att billiga batterier kan vara för svaga. Märkesbatterier fungerar i regel bättre. Det finns instruktioner om detta i bopärmen som hör till lägenheten, men här är även tillverkarens informationsblad om systemet
Brandvarnare
De brandvarnare som monterades när husen byggdes, IIR-SLi, har inbyggda batterier som räcker i ca 5-10 år. Dessa är inte utbytbara utan hela brandvarnaren måste bytas men just denna modell går inte att köpa längre. För att takfästet fortsatt ska passa, tipsar vi om att köpa en motsvarande brandvarnare, IOR-SLi, som har samma fäste som IIR-SLi. Det är även tillåtet att byta till annan modell. Brandvarnare måste dock finnas och det är lägenhetsinnehavarens ansvar.
Väggar och material i badrumsmodulerna m.m.
Badrummen med flera rum är byggda i moduler med en peciell typ av väggar som inte får genomborras. Läs tillverkarens instruktioner innan du gör åtgärder i väggarna.
Väggar och materiallista moduler.pdf
Borra i väggarna
Föreningen har en kraftig borrhammare som kan lånas. Den är bra för att borra i de hårda betongväggarna eller i tak. Maila till styrelsen för att låna. Borr med SDS-fäste står man för själv.
Balkonginglasningar
Föreningen har ett bygglov från 2019 för att glasa in balkonger. Lovet är giltigt till mars 2024.
Inglasning av balkong bekostas av bostadsrättsägaren och leverantör av inglasningarna är NIKA.
Generellt gäller att inga åtgärder får göras i fasad eller balkong utan medgivande från styrelsen. För att få glasa in sin balkong behöver man teckna ett avtal med styrelsen om gränsdragning mellan föreningen och ägaren till lägenheten.
Även vid överlåtelse av lägenhet med inglasad balkong måste avtal teknas med föreningens styrelse.
MALL Avtal om inglasning - överlåtelse.docx
Miljöstuga och källsortering
För källsortering hänvisas till det gemensamma miljöhuset i korsningen Beckomberga Ängsväg/Beckomberga skogsväg och för grovsopor hänvisas till kommunens återvinningscentral. Observera att grovsopor ej får lämnas i eller utanför miljöstugan.
Nyinflyttade ombedes kontakta styrelsen för att få kod till dörrlåset till miljöhuset
Andrahandsuthyrning
Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand - t. ex. för studier, arbete på annan ort eller andra beaktansvärda skäl- måste du ha tillstånd av styrelsen. Tillståndet gäller högst ett år i taget eller kortare period. När det gäller andrahandsuthyrning av lägenheter gäller speciella regler enligt lagen om bostadsrätter. Det finns även paragrafer i stadgarna gällande detta.
Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning. Blankett för ansökan om tillstånd för andrahandsuthyrning kan du ladda ner här. Fyll i ansökningsblanketten i god tid innan inflyttning eller förlängning och lägg den i styrelsens postfack i hus B på Beckomberga skogsväg 4.
Kontakter och påverkansmöjligheter
Vid föreningsstämman väljs föreningens styrelse samt dess ordförande. Vilka som just nu är med i styrelsen kan du se på föreningens hemsida.
Till varje årsstämma har föreningens medlemmar möjlighet att lämna in motioner för behandling på årsstämman. Du är alltid välkommen att vända dig till styrelsen med frågor, synpunkter och förslag