Nyhetsbrev oktober 2023

Styrelsen vill börja höstens nyhetsbrev med att hälsa alla nya medlemmar varmt välkomna till föreningen – vi hoppas att du/ni kommer att trivas i våra fina hus. På vår hemsida http://estridskrona.bostadsratterna.se/ kan du/ni med fördel anmäla prenumeration av nyhetsbrevet och även läsa mer om trivselregler och annan bra information om föreningen

Fixardag 

Söndagen 1 oktober hade föreningen fixardag och då hjälptes vi åt att göra fint i vårt område. Det fanns ett par större sopkärl för skräp som inte går att kasta i Miljöhuset och vi planterade höstblommor i våra krukor vid entréerna. Vi avslutade med gemensam korvgrillning. 

Extra stämma

Torsdag den 12 oktober kl 19.00 hålls extra stämma i föreningen. Syftet med stämman är att fatta beslut om justerade stadgar. Kallelse och information om stadgeändringar är utdelat till alla. 

OVK – Obligatorisk ventilationskontroll

Var tredje år är vi skyldiga att genomföra en ventilationskontroll i fastigheten och under hösten kommer mer information om dag och tid för den. 

Elstöd 

Föreningen har fått elstöd om cirka 82 000 kr utbetalt och i enlighet med rekommendationer från bland annat HSB har styrelsen beslutat att inte betala ut pengarna till den enskilda medlemmen. Kostnaden att administrera utbetalningar är hög och det blir därför mer fördelaktigt att föreningen använder dem för våra gemensamma kostnader.  

Avgiftshöjning

Styrelsen jobbar för närvarande med budgeten för kommande år och även om denna ännu inte är färdigställd, ser vi att det kommer behöva göras en höjning av avgiften till föreningen för nästa år. Primärt är denna höjning driven av ökade räntekostnader för föreningen men inte enbart. Vi ser även att en del andra tunga kostnadsposter för föreningen kommer att gå upp markant, bland annat kostnad för fjärrvärme och avgifter till Stockholm vatten. Vi kommer återkomma senare under året med besked om hur stor denna ökning av avgiften blir.

5-årsbesiktning 

Vi har genomfört 5-års besiktning med hjälp av en extern besiktningsman. Syftet var att följa upp att fel/brister upptagna vid 2-års besiktningen åtgärdats. Det finns några saker kvar att åtgärda och här har styrelsen hjälp av den externa besiktningsmannen i dialogen med Veidekke. För tydlighetens skull vill vi informera om att det inte är en generell besiktning av alla lägenheter vid den så kallade 5-års besiktningen. 

Grilla på uteplats/balkong 

Det har tidigare endast varit tillåtet att grilla med elgrill, men det är numer även tillåtet att använda gasolgrill. Det är dock inte tillåtet att ha gasolgrill om uteplatsen/balkongen är inglasad.

Utbyggnad av Beckomberga

Stockholm stad har tagit fram ett förslag för att möjliggöra byggnation av 180 lägenheter i Beckomberga. 

https://vaxer.stockholm/projekt/nya-bostader-i-beckomberga/ finns mer information att ta del av.

Vi har idag ett nyttjanderättsavtal för den grusade parkeringen och styrelsen kommer föra dialog med byggbolagen angående hur platserna ska ersättas. 

Hastighet och parkering på vägen

Gången ut från porten till trottoaren/gatan är skymd och för att undvika olyckor uppmanar vi alla att hålla en mycket låg hastighet på vår gata. 

Vi vill även påminna om att inte parkera på vare sig gatan eller på gräset vid sidan av gatan efter Beckomberga Skogsväg 6. 

Källar- och cykelförråd

Av både brandsäkerhetsskäl och framkomlighet är det inte tillåtet att förvara något i gångarna vid källarförråden. Du/ni som inte använder cykel dagligen, kan med fördel hänga upp cykeln, börja gärna längst in i förrådet och fyll på utåt. 

Ladda elcykel/sparkcykel  

Det är inte tillåtet att ladda någon form av cykel i våra allmänna utrymmen. 

Snö och slask 

Vintern närmar sig och med den dras det in grus i huset. Gruset brukar leta sig ner i springor vid hissdörrarna och för att enkelt kunna borsta bort det har vi satt upp penslar i varje port. Vi uppmanar även alla att borsta av skorna på mattorna som ligger på entréplan. Hissarnas underhållskostnader är höga och om vi tillsammans kan hålla nere dem, har vi vunnit mycket. 

Brandvarnare

Givet årstiden blir kvällarna allt mörkare och i samband med det tänds fler ljus inomhus. Vi vill därför slå ett slag för att testa brandvarnaren i lägenheten. 

En fungerande brandvarnare kan rädda liv om olyckan är framme.

Husdjur

Vi har många fyrfota vänner i föreningen och det är förstås trevligt. Toppen om alla plockar upp hundbajs och kastar påsarna i soptunnan. Stäm gärna av med en granne om din hund skäller när den är ensam hemma längre perioder.

Bredband/TV

Flera medlemmar upplever problem med bilden på TV under kvällstid och styrelsen har därför tagit kontakt med vår leverantör av bredband/TV för att göra en utredning av vad som är problem med vår anläggning. 

Våra routrar och TV boxar börjar bli lite till åren. Med anledning av det kommer vi se över vilka andra lösningar det finns på marknaden i syfte att se om vi hittar bättre lösningar. 

 

En riktigt skön höst önskar vi alla medlemmar!

 

Styrelsen

Brf Estrids krona