Nyhetsbrev november 2023

Styrelsen vill börja även detta nyhetsbrev med att hälsa nya medlemmar varmt välkomna till föreningen – vi hoppas att du/ni kommer att trivas i våra fina hus. 

På vår hemsida http://estridskrona.bostadsratterna.se/ kan du/ni med fördel anmäla prenumeration av nyhetsbrevet och även läsa mer om trivselregler och annan bra information om föreningen. 

Det är inte länge sedan vi skickade ut ett utförligt nyhetsbrev och anledningen till att det så snart kommer ett nytt brev, är att styrelsen vill informera om både kommande avgiftshöjning och även belysa ett par saker som kostar oss mycket pengar. I tider med höga kostnader är det extra viktigt att vi alla hjälps åt att hålla kostnaderna nere, det är dem som ligger till grunden för månadsavgiften.

Avgiftshöjning 
Styrelsen har fattat beslut om att höja månadsavgiften med 17,5 % från den 1 januari 2024. Primärt är denna höjning driven av ökade räntekostnader för föreningen, men inte enbart. Vi ser även att en del andra tunga kostnadsposter för föreningen kommer att gå upp markant, bland annat kostnad för fjärrvärme och avgifter till Stockholm vatten. För att vi ska klara av våra utgifter och samtidigt göra avsättningar för framtida underhåll är en höjning nödvändig.

Hissarna
Vi har stora kostnader för underhåll av hissarna och vi vill därför komma med några tips som kan minska underhållskostnaderna. 

  • För att minska mängden grus som kan fastna i hissdörrarna är det viktigt att borsta av skorna på mattorna som ligger i entréerna. I vinter kommer vi att prova en något kraftigare matta, vilken förhoppningsvis kommer vara mer effektiv.  
  • Inuti hissen hänger en liten pensel. Med hjälp av den får du gärna borsta upp små stenar som gör att hissdörren inte går igen. Det kan behöva dammsugas för att få upp alla stenar och då är det bra om vi hjälps åt att göra det, istället för att ringa på service för dyra pengar.
  • Ibland står hissen still och service måste tillkallas. Hissreparatören säger ofta att de ska skicka ut jouren, vilket medför höga extra kostnader. Stäm därför av med hissreparatören hur snart de kommer med “vanlig taxa/utan jourtillägg”. 

Givet att det är inom rimlig tid kan vi hålla nere våra kostnader.

Miljöstugan
Det är stora problem i miljöstugan på grund av att enskilda medlemmar inte respekterar vad som får återvinnas där. Vi ber därför alla att notera att följande saker får återvinnas i miljöstugan:

  • Papper 
  • Kartong
  • Glas
  • Metall
  • Plast
  • Batterier 
  • Glödlampor 

Det är inte tillåtet att kasta grovsopor såsom textilier, elektronik, möbler mm i miljöstugan. Samfälligheten betalar ca 70 000 kr/år för att ta hand om och transportera bort denna typ av avfall och det är en helt onödig kostnad som belastar också vår förening.

Ny kod till miljöstugan
Den 1 december blir det ny kod till miljöstugan. Koden finns angiven i Nyhetsbrevet som delats ut i brevlådorna. 

Extra stämma
I oktober hölls extra stämma i föreningen. Syftet med stämman var att fatta beslut om justerade stadgar med anledning av bl a nya lagar. Stämman biföll styrelsens förslag och stadgarna ligger nu hos Bolagsverket för registrering.

Bredband/TV
I tidigare nyhetsbrev informerade vi om att styrelsen arbetar med att se över våra avtal för bredband/TV. Bland annat med anledning av att flera medlemmar upplever problem med nuvarande tjänster. Styrelsen har försökt att göra en felanmälan för hela föreningen, men leverantörerna av bredband (Obe Networks) och tv (Sappa) säger att respektive medlem måste göra en egen felanmälan. 

Förhoppningsvis har vi snart mer information att dela med oss av avseende ett eventuellt byte av leverantör. 

Med önskan om en fortsatt trevlig höst!

 

Styrelsen

Brf Estrids Krona