Nyhetsbrev juli 2020

Styrelsen vill hälsa alla nya medlemmar välkomna och uppmuntra till att gå in på vår hemsida och anmäla sig till nyhetsbrevet. Du anmäler dig till vårt nyhetsbrev på denna adress: http://estridskrona.bostadsratterna.se/

På hemsidan hittar du trivselregler, nyheter och annan information om vår förenin

Årsstämman

Styrelsen vill tacka alla medlemmar som hade möjlighet att delta på årets stämma som i år hölls utomhus. Deltagandet var som förväntan, inte riktigt lika högt som tidigare år, men vi tycker ändå att det känns jättekul att många är engagerade i föreningen och sitt boende. På stämman beslutades att den gamla styrelsen sitter kvar. Styrelsen har konstituerat sig enligt följande:

•        Jessica Ulfsdotter– ordförande 

•        Gunilla Nyback– kassör

•        Åsa Nilsson– sekreterare

•        Tobias Stenmark- Ordinarie ledamot

•        Martin Hellquist– Ordinarie ledamot

Protokoll från stämman kommer att läggas upp på hemsidan så fort det är justerat och klart.

 

Städdag

I maj trotsade ett tappert gäng vädret och hjälptes åt att göra fint på våra gemensamma ytor. Både inne och ute. Vi plockade skräp, rensade ogräs och mätte om p- rutor. I cykel och barnvagnsrummen försökte vi organisera parkeringen lite. Cyklar som vi noterat inte används så ofta, de utan luft i däcken m.m, hängdes upp för att frigöra utrymme och förenkla passage.

Ni som vet att ni sällan eller aldrig använder er cykel, ställ den långt in, häng gärna upp den på väggen eller varför inte sälja den på Blocket.

 

Cykelparkering

I april gjordes en ombyggnad av utrustningen i cykelrummet i hus 2. De krokar som var husets standardutrustning byttes ut mot cykelliftar som underlättar för upphängning av cyklarna på väggarna. Därigenom kan det mindre cykelrummet i hus 2 nyttjas mer effektivt än tidigare. Bedömningen är att det fungerar bra. Även om det fortfarande kan vara lite tungt att spänna fjädern och dra ner cykeln så är det betydligt lättare än tidigare. Hyllor för barnvagnar sattes också upp vilket har gett möjlighet att placera de lättare vagnarna på hyllan. Vi hoppas att alla är nöjda och att det ska fungera bättre framöver. Eftersom det blev så lyckat så överväger styrelsen att även byta till cykelliftar i övriga cykelrum.

 

Tjuvar

Semestertider är tyvärr ofta även inbrottstider. För att minska risken för inbrott är det bra att samarbeta.

Prata med grannarna och be dem hålla uppsikt och ta in post och peta in post som sticker ut

Använd smart teknik för att slå på och av automatiskt och oregelbundet

• Belysning, bara när det är mörkt

• Radio, ej TV som är brandfarligt, inte för hög volym

Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid balkongdörrar på marknära våningsplan

Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen och skylta inte på nätet när du reser bort.

Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge.

Ställ inte upp portdörren längre perioder och var restriktiv med vem du ger portkoden till.

 

Knarrande golv

Vi är på Veidekke om att få mer information kring ärendet om våra knarrande golv. För tillfället kan vi inte ge någon ny information om läget. Vi återkommer så fort vi vet mer.

 

Ventilation

Det förekommer klagomål om störande matos från några medlemmar. Efter den ventilationskontroll/justering som gjorts vet vi att systemen fungerar som de ska. Det kan dock ändå ibland spridas störande matos, särskilt om någon vid matlagning inte öppnar forceringsventilen i sin spiskåpa.

Vår ventilationssystem är ett så kallat mekaniskt till-& frånluftssystem som bygger på att det är en balans mellan tilluften som kommer in genom ventilerna i sov- och vardagsrum och frånluften som tas ut i badrum och spiskåpor. Den nyligen genomförda ventilationskontrollen visade att systemen i våra hus fungerar som de ska.

Den mest sannolika vägen för matos att komma in i en lägenhet är från trapphuset om en granne lagar mat utan att öppna forceringsventilen i spiskåpan. Om man upplever främmande matos i sin lägenhet rekommenderas att i första hand hålla fönster stängda eftersom vinden utomhus annars kan påverka lufttrycket i lägenheten och få luften att gå åt ”fel” håll – Matos från grannar kan då dras in i lägenheten via trapphuset.

Att öppna forceringsventilen i spiskåpan för att vädra ut matos som kommit in från en granne är inte att rekommendera, det snarare förvärrar situationen eftersom man då skapar ett undertryck i sin egen lägenhet vilket gör att mer luft kan dras in från trapphuset.

  • För allas trivsel, öppna alltid ventilen i spiskåpan då du lagar mat. Öppna gärna balkongdörren eller ett fönster för extra forcering
  • Stäng ventilen efter matlagning.
  • Vädra korsdrag en kort stund om du upplever dålig luft
  • Ventilationssystemet fungerar bäst med stängda fönster
  • Rengör ditt filter i spiskåpan för bästa effekt

 

Balkongskydd

Styrelsen vill uppmuntra alla medlemmar till att använda den färgkod som arkitekterna rekommenderat för balkongskydd. Färgen är densamma som de skydd som redan finns uppsatta som avdelare på treornas balkonger.

Koden är: NCS 4502-Y 

 

Gårdarna

Våra gårdar består till största delen av ängar. En äng är lätt att sköta, vacker och gynnar biologisk mångfald. Den anlagda ängen ger med tiden en rik och fin blomning under lång tid av året med ett minimum av arbetsinsats och kostnad. Våra ängar är fortfarande under etablering och vi behöver ha tålamod, vi får räkna med att det tar flera år att få en rikblommande äng som slagit ut det mesta av ogräset. Vissa tycker att våra (fortfarande oetablerade) ängar är vackra och andra tror att vi helt glömt att klippa gräset… Smaken är olika.

De fleråriga ängsväxterna blommar inte under första året eller åren och den nyanlagda ängen upplevs oftast som gles och luckig och domineras av diverse ogräs som finns i jorden.

Flera ängsblommor gror och växer långsamt och kan vara svåra att upptäcka till en början. Under andra året minskar ogräset och de första ängsblommorna börjar blomma. Våra ängar är tre år gamla och för varje år kommer det mer och mer blommor.

En äng kräver näringsfattig jord och det är viktigt att vi inte gödslar, då får vi mer ogräs och färre blommor. En äng är också mer känslig än en gräsmatta och det bästa är att hålla sig till de gångar och upptrampade stigar som finns.

Skötseln består av en årlig slåtter i slutet av sommaren när det mesta har blommat över. Det slagna gräset ska sedan ligga några dagar för att ”fröa av sig” och sedan samlas upp och komposteras på annan plats.

På våra gårdar står det även två magnolia träd. Tyvärr tog träden mycket stryk under den varma sommaren 2018 då de var relativt nyplanterade. De är dock inte helt döda och vi vill ge dem en chans att komma tillbaka. Vi följer upp hur det har gått nästa vår.

Häckarna kommer att ansas under sommaren, detta för att de ska växa och bli tätare. De häckar som växer på/runt de enskilda uteplatserna hanteras av respektive medlem. Verktyg finna att låna, hör av er till styrelsen om ni önskar hjälp.

Grästrimmer finns också att låna om man önskar trimma delar av ängen närmast sin uteplats.

 

Nytt avtal för skadedjursbekämpning.

Vi har från och med nu avtal med Anticimex för skadedjursbekämpning i våra fastigheter. Informationen i portarna kommer att uppdateras med aktuella kontaktuppgifter.

Anticimex- 0752451000

 

Gästparkering
Gästparkering är efterfrågat av många. Flera som har stått på de omärkta parkeringsplatserna har fått parkeringsböter på sistone. I dagsläget finns besöksparkering längs Beckomberga Ängsväg och vid entrén till Beckomberga längs Beckombergavägen. Styrelsen undersöker om grannfastigheten skulle vara intresserade av att ordna med några betalplatser för gäster inom den ruta som de disponerar.

 

 

TACK OCH TREVLIG SOMMAR

Önskar

Styrelsen