Nyhetsbrev februari 2022

Styrelsen vill hälsa alla nya medlemmar välkomna och uppmuntra till att gå in på vår hemsida och anmäla sig till nyhetsbrevet. Du anmäler dig till vårt nyhetsbrev på denna adress: http://estridskrona.bostadsratterna.se/

På hemsidan hittar du trivselregler, nyheter och annan information om vår förening

Städdag

Lördagen den 11 september hade vi en gemensam städ- och fixardag i föreningen. Vi var ca 15 personer som träffades och hjälptes åt bl.a. med att rensa i cykelrummen, sopa gångarna och rensa ogräs, slänga skräp från våra gemensamma utrymmen. Vi planterade märktäckande växter intill gången på baksidan av hus 2 och ställde flätade korgar med höstväxter vid varje port.

Efteråt serverades det pizza, vin, chips och läsk hos Åsa Nilsson i hus 4.

Enligt tidigare anslag har pulkor och föremål tagits bort från cykelrummen och står nu i ett förråd. Efter en tid kommer de att kastas om ingen efterfrågar dem.

 

Laddstolpar

Vid årsstämman i juni 2021 bildades en grupp för att utreda förutsättningarna för utbyggnad av laddstolpar för el- och hybridbilar. Gruppen består för närvarande av Lena Åberg, Ewa och Adam Hellström. På årsstämman kommer vi att ta upp frågan om laddstolpar för elbil. Är du intresserad av detta har du möjlighet att vara med och påverka om du kommer till stämman.

 

Styrelsen

Intresset för att vara delaktig i styrelsearbetet i vår förening är ganska svagt. Sittande styrelse kan tänka sig att sitta kvar ett år till, men är du intresserad av att vara delaktig hör gärna av dig till styrelsen innan årsstämman.

 

Vid utflyttning

Kom ihåg att lämna kvar all digitalbox- och nätverksutrustning som hör till lägenheten, bopärmen, handtag till fönstren, alla nycklar.

El- och varmvattenförbrukning ska betalas fram till utflyttningsdatum.

Om man har inglasad balkong är det viktigt att komma ihåg att avtal gällande balkonginglasning måste tecknas med den som flyttar in. Annars riskerar den som har flyttat ut att fortsatt vara ansvarig för eventuella skador som uppkommer på och av inglasningen.

 

Hissdörren kärvar?

Vi är i en period då gatorna sandas/grusas, vilket innebär att vi drar in sand och grus in i hissarna. När grus åker ner i spåren för hissdörren finns det risk att dörrarna kärvar och att hissarna blir stående. Oftast räcker det med att man borstar ner gruset med en liten pensel. Städningen sker en gång i veckan och då dammsugs spåren, men ibland hinner det samlas tillräckligt med grus mellan städdagarna för att hisssdörren skall fastna och det är en av de vanligaste orsakerna till felanmälningar till Schindler. Vi får hjälpas åt att hålla fritt i rännan.

 

Stopp i avloppen?

Det blir ibland stopp i avloppen, och det är inte så roligt att ta hand om. För att minska behovet av avloppsrensning är det viktigt att tänka på vad som sköljs ner i avloppen. I toalett och badrum är det ofta hår som är orsaken till att det fastnar smuts och till slut blir stopp. Undvik därför om möjligt att skölja ner hårstrån i handfat och golvbrunn. Även bakom tvättmaskinen kan det bli stopp.

Om det blir stopp i köksavloppet är en typisk orsak att man har hällt olja, fett eller kaffesump i avloppet, vilket lätt bildar proppar i rören. Torka istället ur stekpannor och kastruller med hushållspapper och släng det i soporna. Om du har använt frityrolja, häll den i en flaska, förslut och lämna till miljöstationen eller kasta i hushållssoporna. Styrelsen har köpt och delat ut ett antal trattar i plast som man kan skruva på en vanlig PET-flaska. Om du är nyinflyttad kanske inte tratten finns kvar. Kontakta i så fall styrelsen, vi har ett antal i reserv.

Ibland räcker det med att hälla ättiksprit och kokande vatten i avloppet för att lösa proppen (miljövänligt). Man kan även felanmäla till Svefab för att få hjälp. Sitter stoppet i rören som tillhör den enskilda lägenheten behöver man bekosta rensningen själv. Endast stopp i avloppsstammen bekostas av föreningen.

 

Cykelrum

Nu är det många som lagt ned cyklandet i väntan på våren. Vet du med dig att du kommer använda din cykel sparsamt, ställ eller häng den lite längre in i förrådet. På så sätt underlättar du passagen för de som fortsätter cykla vintertid!

Fimpar

På förekommen anledning vill vi påminna om att det inte är tillåtet att slänga fimpar och snus på marken. Detta gäller inte bara i vår bostadsrättsförening, det är en ny lag som trädde i kraft den 1 januari 2022.  Det är alltså inte tillåtet att slänga fimpar eller snus från balkongen eller vid entréerna. En enda fimp kan orsaka brand och barn och djur kan bli sjuka om de får i sig dem.

Det är viktigt att du och dina gäster tar hand om era fimpar och prillor.

 

Felanmälan

Direkt till Svefab. Se instruktioner i porten och på hemsidan. Man får gärna lägga styrelsen på kopia vid felanmälan till Svefab.